NIEUWBOUW

Het zoeken naar het juiste instrument of strijkstok kan een verrijkend proces zijn. Onder het hoofdstuk ‘Verkoop’ kunt u een deel van onze collectie zien. Maar soms zit daar toch net niet die ene viool of cello tussen die aan al uw specifieke wensen voldoet.

In het atelier kan aan uw wensen worden voldaan door een nieuw instrument te laten bouwen. Soms wordt een instrument op bestelling gebouwd maar Lucienne maakt ook graag een instrument naar eigen ontwerp of een kopie van een oud instrument. De grondering en lak is op oliebasis. Deze ‘zachte’ lak is niet alleen mooi qua uitstraling maar geeft ook de klank een mooiere ‘kleur’.

De klant kan het bouwproces volgen van een mooi blok fichte- en esdoornhout tot aan de laatste lak polijsting. Het krijgen van de juiste afstelling en een optimale klank is het doel.

REPARATIE EN RESTAURATIE

Elk instrument, oud of nieuw, kan worden gerepareerd of gerestaureerd.

Een instrument heeft na een seizoen spelen onderhoud nodig om een goede klank en speelbaarheid te behouden. Bijvoorbeeld het schaven van de toets, het snijden van de kam of het opnieuw plaatsen van de stapel. Maar ook een bovenblad restauratie is geen probleem. Lucienne van der Lans en Nora Ritter zijn ervaren vioolbouwers uw instrument is bij hun in goede handen.

In goed overleg met de klant wordt de restauratie besproken en een offerte aangeboden. Tijdens de restauratieperiode is het mogelijk om een vervangend instrument, tegen vergoeding, in bruikleen te krijgen.

STRIJKSTOK BEHAREN

Strijkstokhaar kan breken of slijten door het spelen. U merkt dit vaak als er onvoldoende grip is op de snaren en nogmaals harsen niet het gewenste resultaat oplevert. Het ligt niet aan u maar aan de strijkstok, u doet er dan goed aan om de beharing te laten vervangen. In dertig jaar tijd heeft Lucienne al vele strijkstokken voorzien van nieuw haar. De laatste jaren heeft zij zich steeds meer toegelegd op het verfijnen van deze techniek en het zoeken naar goede kwaliteit haar.

De kosten voor het beharen van een viool, cello of bas strijkstok variëren tussen de € 65,- en € 75,- .

Voor nieuwe bewikkeling, duimleer of het vervangen van de puntplaat kunt u ook in het atelier bij Lucienne terecht.

Indien nodig is het mogelijk om een vervangende strijkstok, tegen vergoeding, in bruikleen te krijgen.

OVER ONS

Lucienne van der Lans

Sinds 1987 vioolbouwer in haar eigen atelier, Lucienne van der Lans Vioolbouw. 

Opleiding: Vioolbouw PTS Boom in België, nu bekend als (ILSA) Internationale Lutherie School Antwerpen.

Jasmin Flad

Sinds 2023 werkzaam als vaste kracht bij Lucienne van der Lans Vioolbouw.

Opleiding: ILSA België, diploma behaald in juni 2023.

Jasmin heeft tijdens haar opleiding diverse strijkinstrumenten gebouwd, gebaseerd op het voorbeeld van Stradivari, onder leiding van docenten Anton Somers, Erik Buijs en Maarten de Keukeleire. Tijdens diverse stages deed zij ervaring op o.a. bij Robert Stepp (Stuttgart) Erben Geigenbau (Munchen) en bij Lucienne van der Lans.