In het licht!

Hans Visser De Stapel nieuwsbrief De Luthiers juni 2022
=
door Lucienne van der Lans

23 juni, 2022

Hans Visser – Bassist

Hans Visser (1961) begon zijn muzikale ontdekkingstocht op 11-jarige leeftijd toen hij van zijn ouders een jaartje op gitaarles moest.
“Dat vond ik toen niet heel leuk maar ik ging vervolgens wel zelf aan de slag om akkoorden te leren en m’n favoriete popliedjes te proberen, zoals ‘Angie’ van The Rolling Stones en ‘House of the Rising Sun’.
Een schoolvriend speelde basgitaar en dat vond ik ook gaaf. Ik kocht een tweedehands Framus bas en al snel mocht ik meespelen in de band waarin m’n grote broer drummer was. Daarna volgden er nog vele andere bandjes.

Eind jaren 80 besloot ik samen met een paar leden van m’n toenmalige band Fake 5, toelatingsexamen te doen bij het conservatorium te Rotterdam. Bij die opleiding Lichte Muziek was basgitaar een bijvak en ging er veel tijd naar het leren spelen van de contrabas. Dat is even wat anders, want er zitten geen fretjes op!

Mijn eerste contrabas was een nieuwe studiebas uit Duitsland. Na enige jaren kocht ik bij Luciënne van der Lans een mooie antieke bas uit 1926. In 1993 heb ik het diploma Docerend Musicus behaald aan het Brabants Conservatorium.
In 1996 werd onze zoon Thijs geboren en in dat jaar heeft Luciennes partner, Wout Bosma een nieuwe contrabas voor mij gebouwd. Sindsdien speel ik op deze 7/8 bas die een heel diepe klank heeft en ook in de hoge posities mooi klinkt.

Sinds 2001 werk ik als bandcoach en docent basgitaar/contrabas bij ToBe. Sinds 2016 geef ik daar ook gitaarles, voornamelijk aan kinderen. Dat betekent ook vele uren gitaarstudie voor mezelf wat ik helemaal niet erg vind.
Daarnaast heb ik enige jaren op basisscholen in Krispijn en Sterrenburg contrabasles gegeven voor het Drechtsteden Leerorkest. Mooi dat kinderen onder schooltijd samen muziek leren maken op instrumenten zoals gitaar, contrabas. viool, cello en trompet.
Op de foto staat naast mij Naomi Waagmeester, die nu inmiddels op de middelbare school zit en nog steeds met veel plezier contrabas speelt op een steeds hoger niveau.

Samen muziek maken vind ik zelf ook nog steeds het leukst en daarom speel ik contrabas en basgitaar in diverse bezettingen waaronder de singer-songwriters Secret Society, Door Visser en de jaren 70 coverband Frank & the Club.”

Deze nieuwsberichten zijn ook interessant